En gedigen historia, ett eget spöke och massor av välbevarade gamla bruksföremål

Dokumentation

Dekorationsmålad bräda från gamla Hovby Slott

Dekorationsmålad bräda från gamla Hovby Slott
Dekorationsmålad bräda från den gamla byggnaden i Hovby, med i flytten till Bygdegården. Hovby. "Här finns även en mindre byggnad, i vilken Nils Dacke säges bott under någon av sina fejder. Densamma som skall ha varit gårdens forna manbyggnad, hade ännu år 1847 till höger om förstugan en rymlig kammare med ett litet fönster och brädbeklädda väggar. Dessa väggar och stugans båda dörrar voro målade…….. Mellan dörrarna på den brädbeklädda väggen var Dackes porträtt målat i naturlig storlek i bonddräkt. Stugan har sedemera blivit ändrad och porträttet som sorgfälligt nedtogs för att avsändas till Stockholm, bortkom vid hamnen i Linköping. Så berättas det.” Östergötlands beskrivning, del 2. Anton Ridderstad.

Framstycke av dopdräkt från 1600-talet

Dopdräkt från 1600-talet

Dopdräkten blev utsedd till ett av de tio mest intressanta föremplen i tävlingen "Klenodsverige 2011".

Framstycke av dopdräkt från 1600-talet. Spegelbitarna skulle avskräcka de onda andarna från att skada barnet. Del av dopdräkt av beigevitt tyg med applikationer med rosa och ljust bruna blommor. Spegelbitar inramade av tunn, spiralformad metall- tråd i guld och silver- färg. Denna del av dopdräkten knöts på framsidan.

Smörform

Smörform
Smörform av trä. Rektangulär med "knutar". Karvsnittsmönster i botten. Ink. på auktion efter lektor Isberg 1932

Elektrifieringen av kisa 1912

Elektrifieringen av kisa 1912
Foto av arbetare vid elektrifieringen, Kisa, omkring 1912. Skänkt av Greta Modig, Kisa.

Kronprins Gustav Adolfs besök 1936

Kronprins Gustav Adolfs besök 1936
Fotot är tagit vid kronprins Gustav Adolfs och kronprinsessan Louises besök på Bygdegården, 1936. Axel Andersson även kallad "patron", Wärgården Kisa, ägde marken på Bygdegården. Vid samspråk mellan kronprinsen och A. Andersson föreslog kronprinsen att det borde gallras ut bland träden för att förbättra utsikten. Det var dock inte ”patron" intresserad av. Göran Djurstedt bodde granne med Andersson. Han minns att Andersson kallades "käre far" i Wärgården.

Huvudbyggnaden - Hovby Slott

Huvudbyggnaden - Hovby Slott
Det finns många föremål som inte har numrerats och dokumenterats. Bara i huvudbyggnaden är ca 1 400 föremål fotograferade. I dagens läge är sammanlagt cirka 2 500 föremål i Hovby herrgård, Kungsstugan, Rökingestugan, Hultstugan och Boda ladugård fotograferade. Uppskattningsvis finns det cirka 3 500 föremål på hembygdsgården.

 Färdkista av trä

Färdkista av trä
Färdkista av trä. Gångjärn, beslag och sidohandtag av järn. Cylinderformad modell, målad i gråsvart. Gåva 1934 av stations- skrivare C. Larsson, Kisa.

Skomakarpall från 1637

Skomakarpall från 1637
Skänkt av Gunnar Hall, Tidersrum  

Mangelbräda

Mangelbräda
Mangelbräde av trä. Handtaget i form av en häst. Dekor i udd- och karvsnittsteknik, föreställande rundlar, blommor och hjärtan. Ingraverat RC. Gåva 1932, av Johan Nilsson, Fröåsa.

Svep ask Inköpt 1929

Svep ask Inköpt 1929
Knäppväska av furuträ, oval, ihopsydd. Handtag på locket. Ena sidans låsanordning saknas. Färg blågrå. Västra Eneby socken. Inköpt 1929 för 25 öre, av antikvitetshandlare Modig.

Skrädyxa

Skrädyxa
Skrädyxa, eggen i ett hårdare stål. Ingraverat mönster, streck och punkter samt 2 kors, ett på varje sida. Yxan kommer från Runefall. Skänkt av Göran Landström, 2006.

Kisa 1870 talet.  Foto: Emilia Johansson

Kisa 1870-talet

Öppettider och information för guidning 072-543 95 56 / info@kisahembygdsgard.se

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial